Bokfrågor :)

Min vän Lisa postade en bokfrågegrej i sin blog (eller en utav sina bloggar, borde jag nog säga), och eftersom jag inte verkar komma på något annat att skriva om -fastän det känns som att jag borde kunna det – så tänkte jag se om jag kunde svara på den.

01 – A book series you wish had gone on longer OR a book series you wish would just freaking end already (or both!)
Ingen tvekan där:  Fjärrskådartrilogin (The Farseers) och Den Gyllene Mannen-trilogin (The Tawny Man). Om Robin Hobb skulle skriva någon mer bok med de karaktärerna skulle jag bli överlycklig!

För övrigt tycker jag att Patricia Cornwell borde ha slutat skriva om Kay Scarpetta medan böckerna fortfarande var bra … De senaste är inte mycket att hänga i gran …

02 – A book or series you wish more people were reading and talking about
Samma som i fråga ett :) Det är alldeles för få människor som har läst de där böckerna … i alla fall utav dem jag känner!

03 – The best book you’ve read in the last 12 months
Jag har inte varit någon jätteeffektiv läsare de senaste tolv månaderna, så det finns inte så fasligt många att välja på. Å andra sidan kommer jag inte heller riktigt ihåg vilka jag har läst, så det är svårt att välja en … Men jag gillade “Kafka på stranden” av Haruki Murakami, även om den var tämligen underlig. Det var den senaste bok jag läste klart dock, så det är den jag minns bäst :)

04 – Your favorite book or series ever
Jag kan liksom inte säga någon annan än de trilogier jag nämnde tidigare. De ÄR bäst. Men det finns många, många böcker som jag har älskat!!

05 – A book or series you hate
Jag brukar inte läsa böcker som jag inte tycker om. När jag var yngre gav jag mig katten på att alltid läsa ut en bok om jag hade börjat på den, men … livet är för kort för att läsa dåliga böcker!

06 – Favorite book of your favorite series OR your favorite book of all time
Nu vill ni alltså att jag skall välja EN av böckerna i Robin Hobbs serier? Det går ju inte riktigt. Det är som helhet böckerna är bäst! Jag kan inte välja! Men jag kan nämna några andra bra böcker om ni vill … “Det femte yrket” av David Morrell, “Törnfåglarna” av Colleen McCullough, “Viskningar” av Dean R. Koontz, “Trilogin om Härskarringen” av JRR Tolkien … och listan kunde fortsätta, men där är några som kommer upp i huvudet först …

07 – Least favorite plot device employed by way too many books you actually enjoyed otherwise
Det var en svår fråga! Däremot är det tråkigt när man läser en bok med en oväntat twist, och sedan finns den typen av twist i ett tjog andra böcker också … Så blir det lätt om man läser många deckare till exempel … ett tag tyckte jag att det i var och varannan deckare visade sig i slutet att en av poliserna som var med i utredningen var den skyldige …

08 – A book everyone should read at least once
Oj då, det vet jag inte. Bara de läser någon bok över huvud taget ;)

09 – Best scene ever
Hur förklarar man det? Och hur väljer man förresten? Jag skulle nog säga en i någon av “Den gyllene mannen”-serien … där Sonen ‘går in i’ Narren och får se hans inre, mycket mer än han någonsin visat för någon och … Äh, som sagt, hur skall man förklara?

10 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl verkade väldigt underlig när man läste baksidestexten, och ännu underligare när man började läsa, men den var bra :)

11 – A book that disappointed you
Jag kan till viss del hålla med Lisa, som nämnde “Alkemisten” av Paulo Coelho. Jag tyckte visserligen inte att den var “blah”, men jag tyckte inte heller att den var en livsomvälvande bok, vilket så många tycks anse … Jag tycker mycket bättre om flera andra av hans böcker …

12 – A book or series of books you’ve read more than five times
Sammanlagt kan jag nog ha hunnit med att göra det med Hobb-böckerna nu, eftersom jag läst dem på både svenska och engelska flera gånger … Annars läste jag “Grottbjörnens folk” och de efterföljande böckerna (Jean M Auel) en väldig massa gånger när jag var yngre … På det hela taget läste jag böcker om och om igen mycket oftare då, så det finns säkert många exempel som jag inte kommer på just nu … Koontzä “Viskningar” som jag nämnde förut har garanterat blivit läst fler än fem gånger också :)

13 – Favorite childhood book OR current favorite YA book (or both!)
YA? Står det för ‘young adult’? Seriöst – jag läste kopiöst mycket när jag var yngre, så det är nästan omöjligt att välja något. Maria Gripes “Skuggan över stenbänken” med efterföljande böcker kan väl dock vara lämpliga att nämna som favoriter. Dem älskade jag!

14 – Favorite character in a book (of any sex or gender)
Narren i Hobbs böcker :) Den överlägset bästa! ;)

15 – Your “comfort” book
Jag läser deckare när jag behöver fly från verkligheten! Det är bästa sättet att hålla sina tankar borta från sådant som man inte vill/borde tänka på, eftersom de är lätta att fastna i, och oftast inte kräver alltför mycket av sina läsare. Mark Billingham och Jeffrey Deaver är några bra som jag läst en del av de senaste åren …

16 – Favorite poem or collection[s] of poetry
Jag tenderar att gilla sådant som jag läser på till exempel Sockerdricka mer än de kända dikterna … Lisa är till exempel väldigt duktig ;) Men måste jag välja någon av en erkänd författare så tar jag “Sköldmön” av Boye.

17 – Favorite story or collection of stories (short stories, novellas, novelettes, etc.)
“Ensamma röster” av Susanna Tamaro är rörande, och hemsk.

18 – Favorite beginning scene in a book
Det kan jag faktiskt inte säga så här på rak arm! Jag har nog inte så bra minne för detaljer :P

19 – Favorite book cover (bonus points for posting an image!)
Det vet jag inte heller … men fantasyböcker brukar vara snygga :)

20 – Favorite kiss
Jag har nog inte lagt någon bokkyss på minnet …

21 – Favorite romantic/sexual relationship (including asexual romantic relationships)
Vet inte riktigt, men vi kan väl säga Sonea & Akkarin i Trudi Canavans “The Black Magician trilogy”

Day 22 – Favorite non-sexual relationship (including asexual romantic relationships)
Förhållandet mellan Narren och Sonen, helt klart! Det är ju så komplext, och så olika beroende på vems perspektiv man ser det ur … Sen är ju Frodo och Sam i “Trilogin om härskarringen” inte att leka med heller :)

23 – Most annoying character ever
Det tål att funderas på!

Day 24 – Best quote from a novel
Jag har ett från en annan Hobb-serie, den om de magiska skeppen, som handlar om kärlek … Något som Amber säger till Althea, men jag kan inte citera det här och nu.

25 – Any five books from your “to be read” stack
Paulo Coelho – Segraren står ensam; Patricia Cornwell – Scarpetta; Robin Hobb – The dragon keeper; Mark Billingham – In the dark; Colleen McCullough – Sången om Troja

26 – OMG WTF? OR most irritating/awful/annoying book ending
I George RR Martins böcker om Is & Eld (A song of Ice and Fire) … jag blev fruktansvärt frustrerad när jag läste dem och det slutade med att ‘de onda’ vann … men jag fick nyligen veta att det finns fler böcker, så … det kanske ordnar sig till slut :)

27 – If a book contains ______, you will always read it (and a book or books that contain it)! Jag vet inte. Det finns väl ingen speciell ingrediens som gör att jag läser ALLA böcker som finns med den, men … jag gillar psykologiska thrillers, med seriemördare och helst där man får någon slags förklaring till varför seriemördarna gör som de gör …

28 – First favorite book or series obsession
Obsession? Det vet jag inte … men jag älskade verkligen Auels böcker om Ayla … Skall vi prata verklig besatthet så blir det nog Hobb igen ;)

29 – Saddest character death OR best/most satisfying character death (or both!)
Nattöga i Hobb-böckerna! Sedan grät jag floder när japanen (som jag tragiskt nog inte kommer ihåg namnet på just nu) dog i “Det femte yrket” …

30 – What book are you reading right now?
“Lord of snow and shadows” av Sarah Ash, första delen i en trilogi :)

This entry was posted in böcker and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Bokfrågor :)

 1. Lisa says:

  02 – okej, ska notera Robin Hobb på min ”att läsa-lista” 

  03 – Jag älskade ”Kafka på stranden” :) Jättekonstig historia ja, men ändå…

  08 – bra sagt! Haha, det är ju helt sant.

  10 – Ja, den var bra, tyckte jag också (fast jag tyckte bäst om de två första tredjedelarna ungefär; jag vet inte, men det var något med upplösningen…), men det var jag redan beredd på att tycka eftersom jag läste om den i din blogg. 

  16 – Tack! :D Men du kanske skulle skriva ”var” istället, med tanke på att jag inte har skrivit något på Sockerdricka på… ett år?! (Vet inte riktigt varför, men det blir inga dikter längre…)

  Hmm, nu när jag läser allt detta blir jag verkligen rätt nyfiken på den där Hobb! :)
  Och jag tänker att det är rätt synd att jag läser så lite nu för tiden.

  • Piglet says:

   Det tycker jag absolut att du skall göra. Fast då får jag oroa mig sedan att du inte skall bli lika begeistrad som jag. Vill minnas att Mély inte blev det t.ex. fast Gavin fastnade också :)

   Tyvärr tenderar väl slutet ofta att vara lite beige i böcker som annars är annorlunda och coola. Det är väl det svåraste – att skriva ett bra slut – misstänker jag … Hur går det för dig? ;)

   Jag har inte skrivit dikter på evigheter heller … fast nu kan jag skylla på att jag är lyckligt kär. Haha.

 2. Miss Mel says:

  I agree about the Scarpetta books – they are getting old after a while. :-P
  And I LOVE Haruki Murakami!

  Check out my blog over the next days, I’ll probably do the quiz, too.

  • Piglet says:

   I will try to remember that. Or better yet, I should add you to my google reader ;)

   I have to read something more by Murakami, that’s for sure. Weird is good sometimes :)