Geisfeldt – Saint Jean de Braye 24/6

Ännu en sen kväll … Klockan är kvart över elva och vi har precis checkat in på hotell Antares (Brit Hotel). Även här fick vi skrämselhicka ty även fast det stod på dörren att de hade receptionen öppen 24/h så var dörren låst när Gnutten och jag kom fram för att checka in. Vi försökte med att gå runt till framsidan – vi kom från parkeringen på baksidan första gången – men det var samma sak där. Det fanns en kodknappdosa men ingen ringklocka. Var Piglet redo att börja gråta då, tror ni? Som tur var hade någon ur personalen då fått syn på Lejonet som tittat in vid den dörr vi först varit vid, så till slut fick vi komma in … Vi bor på rum ett, töserna på rum två.

Vädret var trevligt imorse, lite kyligt men fint, fast sedan har det förvärrats under dagen och en stor del utav den har varit regnig. Men när vi vaknade och steg ut på balkongen där i bostadsområdet i Geisfeldt så sken solen. Frukost fick vi klockan åtta också minsann;) Roswitha själv fixade och fortsatte förstås att bara prata tyska. Som tur var för henne kunde de andra frukostgästerna konversera med henne, för hon verkade mycket snacksalig och vi var knappast roliga samtalspartners. Dessutom ville hon sedan inte ha betalt för rummet med kort utan kontant, vilket hon hävdade att det skulle ha stått, men det måste i så fall ha varit någon annanstans än på booking.com … Som tur är hade Masken kontanter att lösa ut oss med:) Som svensk är man ju van vid att kunna betala med kort överallt, även i de minsta av butiker, men det känns inte som att det är så i resten utav världen …

Vi lyckades trassla oss ut ur den lilla byn och komma på fått väg igen och sedan tutade vi iväg mot gränsen. Först åkte vi in i Luxembourg och sedan i Belgien innan vi kom till Frankrike, men gränserna var långt ifrån tydligt utmärkta alla gångerna, så vi vet t.ex. inte riktigt när vi egentligen lämnade Belgien för Frankrike. I något utav de mindre länderna (Belgien, hävdar Gnutten) stannade vi där en kvinna vid vägkanten stod och sålde frukt och bär från flaket på en stor lastbil, körsbär och jordgubbar blev det. Mums!

Målet för dagens resa var ju Verdun, där våra krigsintresserade vänner (Gnutten & Lejonet) ville titta på det berömda slagfältet från Första världskriget. Vi stannade först en snabbis vid Memorial de Verdun, men insåg att vi var alldeles för hungriga och att det var en bättre idé att först åka in till själva staden Verdun och få lite i magen. Sagt och gjort så tutade vi in till Verdun och parkerade bakom en kyrka för att sedan gå på restaurangjakt. Vi valde en som såg populär ut, Le Boucher du Quai, men jag är inte säker på att det var rätt taktik. Det var massor utav folk där och det tog en evighet innan vi fick någon mat … men när den väl kom var maten god i alla fall. Jag åt några goda tomatköttbullar (kallar jag dem eftersom jag inte kommer ihåg vad de kallade dem) och sedan brownie till efterrätt. När vi sent om sider hade ätit klart tog vi en liten promenad i Verdun också och tittade på lite statyer och liknande :)

Så åkte vi tillbaka till slagfältet och besökte L’ossuaire de Douaumont, där en oerhörd mängd döda från Slaget vid Verdun ligger begravda. Det var mycket passande väder för ett sådant ställe, närmare bestämt ösregn. Vi tittade också på monumentet över skyttegravarna vid La tranchée des baïonettes …  men på något sätt är det väldigt svårt att ta till sig eller föreställa sig hur fruktansvärt mycket lidande som genomleds där …

Till middag blev det mat inköpt i en affär vid en rastplats, smörgåsar, dricka, chips … sådan skräp … inte så roligt kanske, men så blir det ibland. Vädret var i alla fall lite snällt och det lät bli att regna så att vi kunde stå ute en stund. Och ja, både innan och efter dess blev det förstås en massa bilåkande. Vi såg en spännande skylt som vi inte begriper vad den betyder, där det ser ut som om de varnar för att bilen kan explodera … Vad kan de mena? Vår bil exploderade i alla fall inte, som tur var … och nu är vi alltså här i Saint Jean de Braye, en bit utanför Orléans …

This entry was posted in Resor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.