Saint Jean de Braye – Batz sur Mer 25/6

I vanlig stil åt vi frukost vid åtta. Det ingick inte i priset men vi inspekterade utbudet och kom fram till att det var okej. Kanske inte värt 90:- egentligen, men för att vara i Frankrike var det en riktigt bra frukost. Tyvärr hade de inget bacon, vilket jag tyckte att det luktade när vi kom dit, men men … Onyttiga saker som crunchy med chokladbitar, chocopops och pain du chocolat kunde man få sig till livs … Alltid bra med en sockerkick, visst?

Jeanne D'Arc

Efter frukosterandet pep vi iväg till Orléans som inte låg så fasligt långt bort. Lejonet lyckades trassla sig in till centrum och in i ett parkeringshus som var tämligen trångt. Väl utanför försökte vi navigera med hjälp av den lilla kartan i Maskens Frankrikebok, men det var lite svårt med tanke på att vi inte visste var på kartan vi befann oss. Bäst som vi stod där och såg rådvilla ut kom det en vänlig fransyska och frågade oss om vi behövde hjälp. Hennes engelska var väl ungefär lika knackig som min franska, men vi lyckades i alla fall konstatera att vi befann oss utanför kartan och hon visade oss vilket håll vi skulle gå för att komma till centrum. Sedan log hon och önskade oss trevlig semester samt som en liten eftertanke frågade oss varifrån vi var innan hon knatade iväg.

St-Croix

Vi promenerade runt lite grand i den trevliga staden och såg bland annat Maison de Jeanne d’Arc (som vad jag förstod var en replika av det hus som Jeanne växte upp i), Place du Martroi där samma Jeanne står staty, ståtligt uppflugen på en häst, katedralen St. Croix (som var jättestor och hade många vackra fönster) och Hôtel Groslot. Sedan tog vi en fika på torget, på café Leffe. Masken och Lejonet tog lyxkaffe (kaffe med miniefterrätter) och Gnutten och jag mumsade glass. Vi såg några spännande affärer, bland annat en där de hade en cool Dramaten-kärra i fönstret, men det verkade inte som om affärerna där hade öppet. Många verkade ha stängt just på måndagar men även de som tycktes vara meningen att de skulle vara öppna var det inte heller, trots att det var efter öppningsdags. Vi knatade då en vända ner till Loirefloden och tittade på den gamla bron innan vi drog vidare mot nya äventyr.

Det blev motorvägskörning och ett tag bytte vi chaufför eftersom det stackars Lejonet var slitet efter de två långa dagarna innan. Gnutten var modig nog att ta vid bakom ratten och ja, vi överlevde ju det med;) Lunch blev det på Station Shell i Longue-Jumelles, och då var det förstås långt efter vettig lunchdags och vi var jättehungriga och låga. Det fanns inte så vansinnigt mycket att välja på, det blev Croque Monsieur för alla utav oss utom Masken som åt grillad skinka. Sedan fick alla förstås pommes frites … det får man ju till allt i det här landet …

Batz sur Mer

Vi brummade vidare genom landet, mestadels på motorvägen. Det må kosta pengar att åka där, men man vill ju komma fram någon gång också … När vi närmade oss vårt mål förändrades landskapet ganska drastiskt och till viss del började det påminna en del om Danmark. Växtligheten här är ju en helt annan, men känslan i luften är på något sätt mycket lik den i Danmark. Det är väl närheten till havet som gör det. Det började också att dyka upp underliga fyrkantiga dammar utefter vägen. Först undrade vi om de kanske odlade ris, men sedan framkastade Masken förslaget att det kanske handlade om salttillverkning, vilket också visade sig vara det rätta svaret … Det är väldigt mycket saker här omkring som här namn som anspelar på salt, kan man säga. Så ock vårt hotell, Club Antares Les Salines i Batz sur Mer. Hotell och hotell förresten, det är en stor anläggning med små lägenhetshus. Vi bor i lägenhet 81 och har två sovrum, ett på nedervåningen och ett på övervåningen – det senare är nog tänkt som barnrum – och ett kök/allrum samt två badrum och en altan. Inte illa! Och detta är det billigaste boendet vi har under resan, vill jag minnas. Fast så fick vi bädda själva också;) Och måste göra en städning light innan vi åker. Dessutom ville de ha €250 i disposition … vilket ju kändes lite saftigt, speciellt som det är mer än vad vi betalar för att sova här två nätter fyra personer. Nåja, det är ju pengar vi får tillbaka* … men man undrar ju om alla har så pass mycket pengar med sig i buffert. Betalar man med kort tar det ju ändå oftast några dagar innan man får tillbaka pengarna på kortet igen. Nåja, tösen i receptionen var söt i alla fall och vi lyckades gå igenom det viktigaste på en haltande blandning av engelska och franska …

Batz sur Mer

Vi gick ut en sväng i vår by och letade efter någonstans att äta eller en affär eller något, men det var verkligen ingenting som var öppet. Hela byn känns nästan öde, det är lite läskigt ;) Det är nog inte riktigt säsong här ännu och sen, ja, Frankrike verkar ju i mångt och mycket vara stängt på måndagar, så det kan förstås vara det också?! Hur som helst så slutade det med att vi fick åka till närmaste McDonald’s, vilket var i Guerande, och äta snabbmat. Inte så jätteskoj, eller jättegott för den delen, men bättre än att inte äta alls i alla fall! Det är åtminstone bra när de har sådana där expressbeställningsdatorer så att man kan knappa in vad man skall ha och inte behöver förklara alltihop för någon som pratar franska … Dock fungerade inte betalningen för oss med våra kort, vilket var lite knepigt. De fungerade i Paris ju …

Lite Spank the Monkey fick det bli före läggdags också, men vi orkade visst aldrig spela klart …

* = det visade sig senare att de bara reserverade beloppet & aldrig drog det, så då kändes det ju lite vettigare i alla fall :)

This entry was posted in Resor and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.