Dinard – Caen 28/6

Tjusigt hotellrum?

Ni skulle se vårt rum här på hotell Cyclades i Caen! Medaljongtapeter som går i grönt och rosa, ett överkast i rött och orange och en giraffläckig sänggavel. Inte precis stilen! Dessutom verkar spegeln på rumsväggen vara tänkt åt just en giraff för den sitter så högt att jag bara om jag anstränger mig kan se lite av håret mitt uppe på huvudet i den, inget annat. Det kan också tilläggas att kvinnan i receptionen inte kunde mer än max tre ord engelska och inte ens brydde sig om att svara när jag frågade Parlez-vous anglais? På det hela taget verkade hon bara ljumt intresserad av oss, men vi lyckades i alla fall på något vis få veta att frukosten man kunde beställa typ var en kaffe och en croissant (kanske en bit bröd med sylt också, eller så var det sylt till croissanten, vilket lyckades Gnutten och jag inte bli riktigt klara över), så vi tackade nej … och så fick vi veta koden för att komma in på hotellet om kvällen. Kan förresten meddela att Masken & Gnutten har leopardmönster på sin säng …

Frukosten på hotellet i Dinard (Les Alizes) var mycket bra, om man ser till franska frukostar, och det var jättemysigt i frukostmatsalen. Hela hotellet var fräscht och fint inrett förresten:) Men vi packade ihop och tutade iväg därifrån i alla fall, en stund efter nio. Vi gjorde ett litet stopp vid en Shell men annars åkte vi ganska länge. Jag tror att alla utom Lejonet – som ju körde – somnade åtminstone någon gång. Det var varmt, vilket ju gjorde en ännu sömnigare …

Första anhalten för dagen var Sainte Mère-Église, där vi parkerade på torget. Stora delar av nämnda torg var vid vår ankomst täckt av marknadsstånd och luften var full av dofter från grillar och liknande. Vi inhandlade några flaskor normandisk cider utav en korpulent herre. Därefter åt vi en trerätters lunch på Le Feu Ardant, jag åt tomatsallad (som i själva verket var en skivad tomat med dressing), omelett med pommes frites (har jag nämnt att fransmännen serverar pommes till ALLT?) och en pannkaka med smörch socker. Mätta och glada och efter att ha inhandlat ett gäng vykort gick vi till lhrkan och tittade. De har vackra fönster där och det med en fallskärmshoppare i är ju lite extra speciellt förstås. Man undrar ju vad den lilla byn hade levt av idag om den där stackars fallskärmshopparen inte hade fastnat i kyrktornet då i juni 1944 …

Vi var på Airborne museum och tittade på saker från Andra världskriget, allt från stridsvagnar och flygplan till handböcker, cornflakes-paket och hjälmar. Lejonet och jag var ju där förrförra året men det var intressant den här gången med. Det blir så påtagligt på något sätt när man ser autentiska saker. Vi såg även en film där de visade mycket riktiga filmklipp från den tiden, och då började Piglet att gråta. Jag vet inte så här i efterhand vad det var som fick ögonen att svämma över, men … som sagt, det blir påtagligt på ett annat sätt när det är autentiska bilder …

Vi åkte vidare till Utah beach där vi gick på stranden i solskenet en stund. Det är svårt att tänka sig hur hemskt det måste ha varit där under Dagen D när solen skiner, vågorna glittrande slår in mot sanden och folk solar och badar … Vi tog en fika på bar/brasserie Le Roosevelt. Creme brûlée blev det för min del minsann. Mumma!

Nästa stopp på krigsminnesrutten blev Pointe du Hoc där vi gick runt bland bunkrar och kratrar i strålande solsken. Utsikten över kusten är ju inte helt fel, om man säger så. Det är vackert vid havet. En liten sväng till Omaha beach blev det också …

Efter att vi hittat hotellet, i utkanten av Caen, och checkat in tog vi bilen in till centrum – lättare sagt än gjort, fransmännen är ju alldeles tokiga både då de kör och då de anlägger vägar, tur att Lejonet är så bra på att köra bil – och parkerade vid marinan. Därefter åt vi middag på Le Brasserie Napoli. Ingen jättespännande mat – vi åt pizza och pasta – men helt okej. Vi hade tänkt gå till restaurangen med den überstressade kyparen där Lejonet och jag var sist, men vi missbedömde vilket hörn det var den låg på;) En liten promenad i stan, där det verkade vara festkväll, hann vi med också innan vi utschasade tog oss tillbaka till hotellet …

This entry was posted in Resor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.