Caen – Bollezeele 29/6

Hostellerie Saint-Louis

Idag har vi det lyxigt, ser ni. Bor på flott trestjärnigt (vilket tycks vara lyxigt här nere, vi har nog inte bott på annat än tvåstjärniga här i Frankrike) hotell, Hostellerie Saint-Louis i Bollezeele. Det är ett tjusigt hus med ett litet torn och med en fontän och liten park utanför och grejer. En “gourmandrestaurang” har de minsann också och där smörjde vi kråset med trerätters ikväll. Om man tog den version som var dagens förslag så kostade trerätters €25 så det var ju inte så blodigt. Och då var det tjusig mat också … Först fick vi en aptitretare med rödbetor i botten, musslor och sedan någon slags fluffig kräm. Inte precis Piglets kopp te – men jag smakade i alla fall på musslorna;) – men … Den såg snygg ut och jag tror att Lejonet – som ju inte är så kinkig med mat som jag – tyckte om det. Sedan började middagen på riktigt med en anka som verkade vara rökt & lufttorkad eller något, den påminde om parmaskinka, som serverades med tomat och lite annat. Till huvudrätt valde Gnutten & Lejonet kanin, som de var väldigt nöjda med, medan Masken och jag åt lax. Den serverades med någon slags potatiskaka (kallar jag det i brist på något bättre namn, som säkert finns men som jag inte kan), stekta äpplen, en äpple- och currysås samt lite annat. Till efterträtt valde jag ost, men i ärlighetens namn så orkade jag inte äta så mycket utav den plus att det var lite för smakrika ostar för min smak. De andra hade valt att få dessert, som man skulle få välja från dessertvagnen. Vad de inte hade räknat med var att få välja tre var. Jag tror bestämt att det krävdes mycket viljestyrka av framför allt Gnutten och Lejonet för att inte äta så att de fick ont i magen …

Förrätt

Egentligen serverade de inte middag om man anlände efter 21 till restaurangen, men den trevliga – och engelsktalande – damen i receptionen sade att eftersom de väntade på ett annat sällskap som blivit försenade så gick det bra ändå om vi bara sade till innan nio. Gnutten & jag ville konferera med de andra så det gjorde vi och sedan gick vi tillbaka för att säga att vi ville ha middag, men då var den första damen försvunnen och vi fick prata med en servitris som absolut inte pratade engelska och sedan kom en till och de var benhårda på att efter nio var det ingen middag. Vi försökte förklara att den andra damen sagt så, men … Nä. Till slut dök hon som tur var upp igen och sade åt servitriserna att vi visst skulle få äta;) Jag måste nog erkänna att man börjar längta efter ett ställe där alla begriper vad man säger, så det är väl tur att vi är på väg hemåt …

Idag började vi vår dag med att packa in i bilen för att sedan åka till närmaste stormarknad, Carrefour. Och när jag säger stormarknad så menar jag en STORmarknad. Herre min je vad mycket saker där fanns. Bara för yoghurt hade de en jättelång gång med yoghurt på båda sidorna, och sedan detsamma för pålägg etc. Men det roligaste var ändå att sitta utanför innan de öppnade, för där stod en hel skock med folk och väntade med kassar och kundvagnar. Det formades en hel kö och längst fram stod en pytteliten dam med dramatenkärra som sedan i princip smet in under jalusit medan det var på väg. Man undrar ju, ser det ut så framför Coop Forum om morgonen? Gnutten försökte ta kort på spektaklet men då fick hon en tillsägelse av en vakt. Tydligen fick man inte ta kort i varuhuset?! Vi kom i alla fall iväg därifrån med en kasse mat till slut och så handlade vi lite bröd i ett boulangerie och efter att Gnutten tryckt i sig en yoghurt för att inte svimma. Lejonet lyckade trixa sig ut ur Caen och så tog vi sikte på nästa mål …

Pegasusbron

På slingrande vägar och bland fransmän som tycker att det är en bra idé att köra i 70+ genom trånga små byar tog vi oss fram. Jag skulle då aldrig våga köra i Frankrike! Så småningom kom vi fram till Pegasusbron där vi fick se en broöppning minsann. Vi packade upp vår picknick på en bänk i solen (& blåsten) och började mumsa och strax blev vi omringade av en stor skolklass med små barn i hjälmar och reflexvästar som uppenbarligen hade just denna plats som utvald fikaplats på sin utflykt. De började genast rota i sina ryggsäckar efter choklad och liknande. Masken sade att hon såg en liten kille sitta och smeka sin Coca-Cola så vi gissade att han nog inte brukade få dricka det till vardags. Det var verkligen barn överallt och deras lärare log lite ursäktande mot oss några gånger, men … det kändes som om de var bra mycket tystare än vad en motsvarande skick svenska ungar hade varit … Vi skrev i alla fall klart våra vykort och postade dem och tittade lite grand på monumenten innan vi åkte därifrån …

Elefantklippan i Etretat

Nu styrde vi kosan via betalmotorvägar mot Etretat. Det blev förstås slingriga vägar, konstiga korsningar och trånga byar också innan vi kom fram, men till slut kunde vi stiga ur bilen och promenera in i den lilla stan – som vi först snurrat i med bilen och bland annat blivit tokiga på en mås som tyckte att det var en bra idé att spankulera mitt i vägen, tills dess att en fransyskan jagade bort den – där vi gick utefter strandpromenaden, käkade lunch – jag åt en sallad – och sedan en glass innan vi gav oss på att knata uppåt för att få utsikt över den berömda elefantklippan. Man ser ju den från marknivå också, men det är alltid trevligt att komma uppåt lite, även om det kan bli lite flåsigt;) Uppe på klippan har de för övrigt en golfbana … Jag undrar hur svårt det är att spela där? Det både blåste och lutade ju massor. Söta kaniner fanns det där också :)

Vi hade sedan runt trettio mil att köra så det var bara att ge sig ut på vägarna igen. Slingriga, motorväg, slingriga … Vi tog fikapaus utefter motorvägen på Aire de Baie de Somme Autoroute A16, som var en abnormt stor rastplats. Först trodde vi att vi åkt av fel och kommit ut på fel motorväg eller något, men det var bara infarten till rastplatsen som var jättestor. Det fanns massa dammar med stora fiskar och grejer, undrar vad de har dem till? Kanske man kan köpa fiskekort? Därefter tog vi oss alltså till hotellet & here we are! En liten, liten promenad i Bollezeele (ärligt talat, vad är det för namn & hur uttalar man det på franska?) har vi hunnit med också, men det var inte så spännande. Det verkar vara en tämligen liten håla :)

This entry was posted in Resor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.