Österrike 2013, dag 3

Idag har vi upplevt alla möjliga sorters väder, skall ni veta. Sol och regn och hagel, i alla fall. På sina ställen såg det faktiskt ut som om det kommit snö! Vi gick en kvällspromenad här i Rauris och det började faktiskt bli riktigt kyligt så här framåt kvällskvisten. Det är väldigt fint i vår lilla by. Vi promenerade först efter huvudgatan, sedan tog vi en sväng på den väldigt prydliga och pyntade kyrkogården. Uppenbarligen sätter man bilder på de avlidna på gravstenarna här, för det var det på nästan alla. Jag tycker att det är roligt att se äldre fotografier, från den tiden då det var en stor sak att bli fotograferad och folk ser mycket allvarliga ut i sina finaste kläder. Lite skillnad mot idag då man på ett ögonblick kan dela vilken bild man än tar med “hela världen”. Sedan knatande vi uppför en gata bredvid kyrkan och kom en bra bit uppåt berget, där det naturligtvis fanns vackra hus och trädgårdar. Finns det någon lag i Österrike som tvingar invånarna att se till att deras hus ser så där pittoreska ut?

Idag började dagen annars med att Lejonet var ute och handlade färskt bröd till frukosten. Lyxigt. Vi kan även beställa bröd och få det levererat gill dörren om morgonen, men då måste man komma ihåg att göra en beställning senast 18 dagen innan och det hade vi glömt. Efter frukost tutade vi iväg till Alpgastenhof Bodenhaus där Gnutten hade läst att det skulle vara Hengstauftriel idag klockan tio. Om vi förstod saken rätt så gick det ut på att bestämma vilken hingst som skulle få betäcka stona i år, och detta genom att låta elva utvalda och mycket fina hingstar kämpa emot varandra i en hage. De bråkade och sparkade och hade sig väldigt länge och vi förstod då rakt inte hur de skulle bestämma vem som hade vunnit. När vi gick därifrån efter några timmar hade de i alla fall inte annonserat någon vinnare. Vi tänkte sedan att vi skulle åka upp i nationalparken som fanns där, men det var helt omöjligt att ta sig fram med bilen bland alla människor och hästvagnar och liknande så vi gav upp och for till Kitzlochklamm istället.

image

Vi åt lunch på Gasthaus Kitzloch, där vi satt bredvid en hel familj som var fullt utrustade för cykling, med cykelbyxor och cykelskor och grejer. Var man medlem av den familjen var det nog inte läge att inte gilla att cykla, om man säger så …. Jag åt mycket normal mat, grillwürstl och pommes, Lejonet åt någon österrikiskt version av pyttipanna medan Gnutten och Masken åt varsin version av något som jag tror hette nockern eller liknande, Gnuttens verkade vara pasta med ost … Maskens var grön av spenat …

image

Kitzlochklamm var ett jättecoolt ställe med vattenfall och forsar, djupa klyftor, trappor och träbroar. Me like! Lite jobbigt var det allt att promenera upp där, men också alldeles underbart fint. Där fanns också en vandringsväg som man bara fick ta om man var en mycket van vandrare och hade bergsutrustning med sele och grejer … Den hade nog kunnat vara cool att ta, om man var vältränad och om man hade en guide;)

Efter en liten handlingstur till Billa (imorgon söndag är ju affärerna stängda här, så man får se till att proviantera) och en liten paus på hotellet for vi iväg mot Bad Hogastein eftersom Lejonet hade läst på vädersajterna att där inte skulle regna än på ett tag;) På vägen dit hamnade vi dock i det värsta hagelväder jag någonsin varit med om! Det var riktigt läskigt med tanke på att sikten blev mjcket begränsad och det smattrade mot bilen som om någon slängde puttekulor på den så hårt det bara gick … Bilen verkade dock ha klarat sig från bucklor, trots att det kändes som om det var risk för att vindrutan skulle gå i bitar. Det är tur att Lejonet behåller lugnet vid sådana tillfällen och tar oss dit vi skall säkert :)

image

Det var ganska blåsigt och lite fuktigt i Bad Hofgastein, även om det faktiskt inte började regna förrän runt sju, vilket var vad väderrapporten hade sagt. SMHI, lär av österrikarna! Vi åt middag på Alte Post Hotel, som såg ut att vara ett hyfsat snofsigt ställe, men maten var inte särskilt dyr för det:) Masken och jag mumsade i oss trerättersmeny – soppa, grilltallrik, chokladmousse – för sexton euro. Lejonet åt som vanligt något som såg skumt ut och Gnutten åt en sallad. Något annat värt att nämna var att kyrkklockorna i den där byn ringde väldigt mycket! Si så där tjugo minuter åt gången … Mysko!

När vi gick tillbaka till bilen regnade det massor men solen sken också och vi såg en helt fantastisk regnbåge! <_3 på="på" vägen="vägen" hem="hem" upptäckte="upptäckte" vi="vi" i="i" en="en" broschyr="broschyr" att="att" man="man" som="som" österrikare="österrikare" uppenbarligen="uppenbarligen" kan="kan" ha="ha" höhle="höhle" führer="führer" arbetstitel="arbetstitel" och="och" det="det" fick="fick" hysterisk="hysterisk" skrattattack="skrattattack" över.="över." så="så" bli="bli" när="när" börjar="börjar" trött.="trött." skulle="skulle" för="för" övrigt="övrigt" vara="vara" grottguide="grottguide" _...="_..." _="_" p="p">

This entry was posted in Resor and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.