Österrike 2013, dag 4

Dagen började inte så bra för Piglet idag, för när hon skulle skära en skiva bröd att ha med i väskan som nödkost så slant hon med den überslöa kniven och skar sig i fingret. Inte alls trevligt med en slö och taggig brödkniv :( Maskens kommentar efteråt var i och för sig rätt rolig, “vem skar vem?” Ja, för det är ju så vi rullar i den här flocken … :P Hon var i alla fall snäll nog att ge mig ett plåster;)

Även idag kom vi iväg vid halv tio och denna gång styrde vi kosan mot Großglockner Hochenalpenstraße eftersom Lejonet hade kollat vädersajterna igen och de sade att det skulle vara bättre väder åt det hållet. Det är ju precis hur vackert som helst att åka på slingriga alpvägar! Men jag är evigt tacksam att jag inte behöver köra!

Eftersom Gnutten var sugen på sachertårta blev det inget mellanmål utan fika på förmiddagen då vi hade stannat vid restaurang Fushertörl och Gnutten upptäckte att det fanns tårta där :) Masken och jag delade på en mandeltårta som inte var fy skam, men förmodligen inte särskilt nyttig heller ;)

Vi gjorde ett kort stopp i Heiligenblut där vi såklart fotograferade kyrkan, samt promenerade genom byn på huvudgatan på ungefär två minuter, besökte en souvenirbutik och toaletten;) Därefter stannade vi vid Jungfernsprung, där vi först åt lunch på Anne’s Hexenkuchl. Maten var bra (jag åt schnitzel) men personalen verkade minst sagt bestå endast av original … Lite underliga verkade de allt! Efter maten knatande vi uppför berget för att titta på vattenfallet, som var tämligen spektakulärt. De här verkligen fullt utav coola vattenfall i det här landet!

image

Vi åkte vidare till Lienz där vi promenerade lite i den gamla stadskärnan, där det fanns många färgglada, fina hus. På det första torget vi hamnade pågick det något slags jippo där det bland annat spelades volleyboll och där högtalare dånade ut förskräcklig musik, men så fort vi gick en bit bort så blev det tyst och lugnt och passade oss med pensionärssinne mycket bättre ;) Vi åt glass på Il Gelato Italiano, trots att vi nog allihop egentligen fortfarande var rätt mätta efter lunchen … Och så fönstershoppade vi lite grand. I det här landet här ju affärerna inte öppet på söndagar, så risken att göra slut på pengar är inte stor. Vi hittade annars en affär där de sålde något som vi fascinerats av här nere, nämligen trädgårdskulor. Det ser alltså ut som stora julgranskulor på pinne som de här i sina rabatter. Nu tror jag dock inte att vi hade köpt några även om affären varit öppen – julgranskulor hör hemma i granen – men ändå :)

Hem tänkte vi att vi skulle åka en annan väg över berget, Felbertauernstraße, men det gick ju sådär. När vi hade kommit en rätt bra bit upp så var det en bom över halva vägen och en skylt på tyska där det stod något om “gesperrt” och något om en avfart, men vi förstod ju inte riktigt (på ett ställe så fullt av turister kunde man kanske kosta på sig att skriva på engelska också?) och vi såg många bilar som körde förbi, så vi fortsatte vi också … Men när vi kom fram till den nämnda avfarten var vägen helt avstängd och Gnutten tyckte att hon kunde se längre fram att det var ett ras av något slag, så det var bara att vända och köra hela vägen tillbaka till Lienz igen. Vi tyckte att det var konstigt att det inte hade stått något redan nere i staden, men det gjorde det när vi kom tillbaka. Lejonet var dock säker på att det inte stått något när vi åkte upp, så förmodligen måste raset ha skett alldeles nyligen. Så även om det var surt att köra en massa i onödan så var det ju tur att vi inte hamnade i något ras …

image

Eftersom vi var lite oroliga för hur vädret skulle bli så funderade vi på om vi skulle ta motorvägen hem istället, trots att det skulle bli många mil extra, men till slut bestämde vi oss för att åka tillbaka över Großglockner. Det gick bra, och det var trevligt att vi gjorde det, för vi hittade en jättefin fikaspot vid en sjö (damm) och ett vattenfall och vi fick se murmeldjur! Sådana sötnosar blir man ju glad av, även om de tyckte att det var en bra idé att springa över vägen … Får sprang det omkring på vägen vid något tillfälle också. När vi sedan åkte igenom en tunnel kom vi ut i dimma på andra sidan. Eller moln, var det nog. Inte så mycket utsikt då, kan man säga, men tack och lov tillräckligt med sikt för att Lejonet skulle köra ner oss lugnt och säkert. Vi var dock redigt oroliga för ett par i husbil vars bromsar luktade extremt mycket bränt eftersom de bromsade HELA tiden. Hoppas att de klarade sig ner utan att bromsarna gav sig …

Väl hemma i Rauris var vi riktigt trötta, men behövde ju äta något. Dock var det inte så många ställen som hade öppet så sent … Vi åt till slut på café-restaurang Sonnenblick, där de sade sig servera italienska specialiteter … Vet dock inte om de var så fantastiskt bra på pasta … Både Hanna och jag åt pasta, och båda (bolognese/amatriciana) var ganska trista. Nåja, vi blev mätta i alla fall, och kunde gå och lägga oss efter att ha slötittat på lite Big Bang Theory.

This entry was posted in Resor and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Österrike 2013, dag 4

  1. Pingback: Bloggutmaningen 365 – 3 |